Den gode handel

For ca to år siden gav vi en del af vores ting væk, måske halvdelen? I den anledning skrev jeg et indlæg jeg nu gerne vil genudgive med en opdatering af hvordan det ser ud for os nu, hvor vi har færre ting.

Siden den gang har vi rejst til et par forskellige lande, boet hos venner, på hotel, i campingvogn, en opdelt bolig på landet og nu fundet den lejlighed vi nok bliver i nogle år frem. Vores ældste er blevet to år ældre og ja, den ældste, ikke længere enebarn, da vi har tilføjet et barn mere til familien. Vi har købt nye ting siden, vi har heller ikke helt undgået fejlkøb, men vi er blevet mere bevidste omkring hvad vi køber, hvorfra og hvorfor. Vi behøvede ikke noget nyt til vores nye lækre baby, vores børn er vilde med den plads der er i stuen til at løbe og lege, vi har mindre opvask der tårner sig op, nemmere ved at rydde hurtigt op i legetøjet og bedre overblik over vores tøj. Vi passer bedre på de ting vi har, lapper huller i tøjet, holder komfur og vaskemaskine grundigere rent med videre. Vi sætter pris på de små ting der giver hverdagen luksus og vi har en ønskeliste som vi skriver ting på i løbet af året når vi mærker behovet, fremfor at finde på en masse ligegyldigt når sæsonen nærmer sig. Der har været enkelte ting vi har skaffet os af med, som vi senere har tænkt at det kunne vi godt lige have brugt nu, men så har vi lånt, fået eller byttet af venner, købt det brugt eller fundet ud af at vi også godt kunne fortsætte med at klare os uden. Desuden var det ikke sikkert vi ville kunne finde det dengang, da vi havde så mange ting at det var svært at have reelt overblik. Vi har ikke fortrudt og er rigtig glade for den rejse vi har begivet os ud på. Jeg kunne sagtens forestille mig at komme af med flere ting, det må gøres i et tempo hvor vi alle fire kan være med til det, men det vil blive gjort på samme måde som dengang. Så her, det originale indlæg

Den Gode Handel

Vi står overfor at flytte ud af vores lejlighed. I den anledning gider jeg virkelig ikke flytte en masse med der ikke har stor værdi for os, derfor bliver der skåret gevaldigt ned på mængden af ejendele vi har os. Vi har en masse dejlige ting, tøj, legetøj, køkkenting og meget mere. Det er bare kun en lille del af det vi reelt bruger, ikke fordi det er dårlig kvalitet eller sådan, men fordi vi bare har så meget at vi ikke kan nå at bruge det, og hvert fald ikke får det gjort. Reelt set har jeg fx ikke brug for særlig meget pænt tøj, da jeg virkelig ikke tit tager til fest eller andet hvor det er aktuelt. Det er hvert fald så sjældent at jeg kan nøjes med mindre end det jeg har nu. Ligeledes har vi en masse dejligt legetøj og køkkenting, som vil give mere glæde andetsteds, da vi bare ikke leger nok med det til at det giver mening det fylder hos os, fremfor nogle, der vil bruge det mere.

Vi ser Ramasjang herhjemme (tablets ryger ikke i denne omgang) og Hr Skæg er et kæmpe hit, så her kommer lige et lille citat fra en af hans mange gode sange:

For der er ingenting som ingenting, og jeg er glad fordi
Jeg har nul af netop det, jeg ik’ så godt kan li’

Når vi så har valgt at vi ikke længere vil have det, skal vi jo af med det på en måde, og det er så her vi kommer ind på den gode handel. Nu er det selvfølgelig nogle år siden jeg læste økonomi men jeg kan huske en lille smule derfra. Jeg kan blandt andet huske graferne, der skulle forklare hvordan prissætning foregår. De fleste har sikkert været igennem det på ungdomsuddannelsen eller lignende, men meget forsimplet går det ud på at efterspørgslen falder i takt med at prisen stiger, og udbuddet stiger i takt med at prisen stiger. Det betyder at der er en pris hvor de to grafer krydser, som så skulle være den optimale pris. Det bygger selvfølgelig på tesen om the economic man, som man kan sætte uendeligt mange kæmpe spørgsmålstegn ved, men det er ikke lige det, der er fokus i dette indlæg. Det sjove med disse modeller er nemlig, at det er tydeligt at hvis prisen nemmere kunne differentieres ville flere være med til at handle. Altså, hvis dem, der er villige til og har mulighed for at sælge for en lav pris kunne finde sammen med dem, der kun er villige til og har mulighed for at købe til en lav pris, så ville de kunne handle. Når det ikke er muligt sælges der til en højere pris, hvilket sikkert gør sælgeren glad, men det betyder også at køberen ikke kan være med. På samme måde ville dem, der kun er villige til og har mulighed for at sælge til en høj pris, sælge til dem der er villige til at betale en høj pris. Det er meget forsimplet og overfladisk, men jeg tænker de fleste er med her. For mig at se, er en god handel der, hvor begge parter er tilfredse, altså ikke på grund af en ulige fordeling af viden, ligesom ved brugte biler, men fordi begge parter er indforstået med handlen og er tilfredse med den. For mig at se er en god handel ikke der hvor man får snydt eller presset hinanden aller mest, så prisen kommer helt i bund eller helt i top.

Vi har så nogle ting, vi gerne vil af med. De har altså ikke en reel værdi for os mere, men de kan have en værdi for andre. Det giver ikke mening for mig at tage penge for disse ting, til trods for at vi sikkert kunne, da tingene jo ikke er nogle vi vil have mere. Hvis vi skal til at finde en pris vil nogle måske føle sig snydt, måske os, måske dem der gerne vil have tingene og det vil højst sandsynligt alt sammen blive mere besværligt. Jeg har også haft ubehagelige oplevelser med at folk overskrider alle mulige anstændighedsgrænser for at kræve handler igennem. I stedet har vi slået det op på Facebook, og alt det der ikke kan gives væk til vores netværk gives i stedet til Venligboerne/Mødrehjælpen/etc. Indtil videre er der blevet taget godt imod vores tilbud, det er som om der er mere respekt omkring det, når der ikke er penge involveret. Vi har aftalt at afgive det meste legetøj, lidt tøj og en smule køkkenting. Vi har endda aftalt at få en blyantspidser, som vi mangler, mod noget legetøj, som vi ikke bruger. Begge parter var meget tilfredse med den handel. Vi har dog stadig meget tilbage (sovesofa, reoler, stol, bord, bænk, ovnfaste fade, skåle, kaffekopper, glas, tallerkener og meget, meget mere), så hvis vi ikke kan komme af med det på anden måde, må det gå til noget velgørende genbrug, hvilket selvfølgelig også er godt. For os, lige nu, har det bare mere værdi for os, at komme af med tingene.

En lille oversat historie fortalt af en ældre Cherokee til et barn:

Inde i os alle er der en kamp mellem to ulve. En er ond, den er vrede, grådighed, krænkelse, arrogance, løgne og ego. Den anden er god, den er fred, gavmildhed, kærlighed, ydmyghed, sandhed og medfølelse. Hvem vinder kampen? Den du fodrer.

Vi vælger ikke at fodre den grådige ulv i denne omgang.

2 Replies to “Den gode handel”

  1. Rigtig fint indlæg Jeg kunne rigtig godt lide dine afbræk med citaterne.
    Vi er selv på en rejse til mindre ting og jeg har endelig fået min mand med på idéen!
    så kryds fingre for os Knus Lise

    1. Helt ærlig tog det også lidt arbejde at få manden med på ideen her, men han virker faktisk til at være rigtig glad for det nu. Jeg krydser fingre for jer <3

Skriv et svar