Det praktiske til en hjemmefødsel

Da vi stod overfor en hjemmefødsel første gang (og anden gang, fordi vi jo glemmer ting) vidste vi ikke helt hvad vi skulle have klar. Vi kunne nemt komme på den idé at vi skulle have nogenlunde en hel operationsstue klar herhjemme og det virkede lidt overvældende. Men ligesom hjemmeundervisning ikke kræver et fuldt udstyret klasselokale derhjemme fordi det bare er anderledes, kræver en hjemmefødsel heller ikke en fuldt udstyret hospitalsstue, da det bare er anderledes. Så her er vores liste over hvad vi faktisk havde brug for men tal med jordemoderen. Ofte vil de udlevere en seddel med tilsvarende.

 • Fødekar. Det er selvfølgelig ikke nødvendigt, hvis man ikke vil føde i vand og heller ikke vil bruge det til smertelindring. Man kan også komme langt med en bruser. Til fødekar skal man selvfølgelig have en pumpe til luft (hvis det er den oppustelige slags, det kan også fås i hård plast), en vandslange (måske både en til at fylde som er uden tungmetaller etc og en til at tømme med så de kan genbruges) en dut til at sætte slangen på vandhanen (OK, jeg må erkende at det er noget af det min mand har stået for, jeg er lidt på udebane her) og sådan en pumpe til at tømme karet igen. Mange bruger også liner. Det er nemt at rydde op bagefter. Man kan enten købe eller leje eller låne, der er mange muligheder.
 • Afdækning. Hvis man vælger fødekar er det en god idé med noget vandtæt underlag under og lige ved siden af, så gulvet ikke bliver vådt når man står ud. Det kan være en voksdug eller malerfilt. Begge dele kan også bruges til at afdække sofa eller seng eller hvad man nu ellers kunne forestille sig at befinde sig på under eller efter fødslen. Umiddelbart havde JM sådan nogle vådlagner med, som vi brugte under mig i sofaen, da jeg fødte moderkagen. På den måde kunne hun nemmere holde øje med og måle hvor meget jeg blødte. Så ved ikke helt hvor stort behovet reelt er for at dække alting af. Men man kan jo bløde og vil jo måske også gerne have mulighed for at bevæge sig udenfor den lille firkant.
 • Flytbart lys. Fx en pandelampe, så JM kan se og undersøge det der skal ses og undersøges uden der behøver være stærkt og voldsomt lys over det hele.
 • En god stak klude. Man kan altid bruge klude. Igen havde vores JM en masse med, da hun så kunne veje og måle blodmængden.
 • Sengetøj. Noget man kan acceptere at der kommer blod på.
 • Bløde store håndklæder. Igen, nogle man kan acceptere at der kommer lidt blod på. Man kan evt varme dem op på en radiator, i en tørretumbler, i ovnen på lav varme eller på låget af en gryde eller slowcooker, hvis man alligevel har gang i ingefærklude eller lignende. De varme håndklæder kan den lille, våde, nyfødte baby så pakkes godt ind i, for ikke at miste varmen. Ellers kan man også bare putte under dynen hud mod hud.
 • Vaskepose. Hvis man, som os, har brugt stofbleer til første barn, har man i mange tilfælde en stor wetbag til sådan noget vasketøj, ellers kommer man langt med en IKEA pose eller lignende. Det skal bare være nemt lige at smide klude, håndklæder, sengetøj, andet til vask.
 • Bord. De fleste har et bord, man behøver ikke anskaffe sig et nyt for en fødsel. JM vil gerne have et afsætningsbord i nærheden af sofa eller seng, det kunne fx være sofa- eller sengebord, det kan også bare være en skammel. Derudover vil de gerne have en stol at sidde på og et bord at sidde ved, til at skrive ting ned og evt drikke kaffe, se næste punkt.
 • Mad og drikke. Til både den fødende, Jordemoder og andre tilstedeværende. Fødende kan lide meget forskelligt og det kan være sært at vide på forhånd, jeg spiste ikke ved min første fødsel, men drak lidt vand. Mange er glade for saft, gerne med sugerør, frugt, sodavandsis, andet der er hurtigt og nemt at indtage, giver energi og ikke fylder for meget i maven. Jordemødre kan ofte godt lide kaffe og en bolle med ost eller lignende, man kan evt. spørge på forhånd. Hvad andre tilstedeværende har lyst til, må være lidt op til dem at vurdere, men det er nok godt med noget, der ikke kræver lang tid og opmærksomhed i køkkenet.
 • Naturlig smertelindring og Støtte. En varmepude, en træningsbold og en vikle eller to (en lang til at hænge op i loftet og en kort til brug til rebozo) kommer man umådelig langt med, sammen med vand og mulighed for bevægelse. Derudover har jeg også hørt godt om ingefærklude. Du kan læse vores indlæg om Fødselsarbejdet for mere om hvad der kan hjælpe både fysisk og psykisk for at komme godt igennem fødslen.
 • Tøj til mor. Både tøj til under fødslen, hvis moderen ikke vil være helt nøgen, fx en natkjole eller skjorte, der kan åbnes godt ved brystet, eller hvad man nu kan finde på at bruge, og tøj til bagefter. Fx tykke uldsokker, en god cardigan, underbukser og efterfødselsbind.
 • Tøj til Baby. Det inkluderer måske primært en form for ble, da sådan noget nyfødt-tjære-bæ er sådan lidt klistret og kan være en udfordring at få vasket af sin bløde mave (her taler jeg af erfaring). Derudover anbefales en hue også, men der er dog lidt delte meninger om det. Min personlige holdning er, at så længe barnet ligger hos sin mor eller far med en dyne eller et tæppe, så er en hue ikke en nødvendighed, tvært imod kan det være i vejen for det der dejlige snus man kan tage af sine børn som vækker alt i os for at knytte os til hinanden. Derudover mener jeg at det tøj en baby primært har brug for i starten, når de altså ikke ligger i sengen, er den vikle der vikles op hos deres forældre i, og selvfølgelig strømper, hvis man ikke vikler med fødderne inde i frøstilling. Læs evt. mere om udstyr til baby i dette indlæg.

Var der noget på denne liste du ikke brugte eller noget du brugte der ikke er på listen?

Skriv et svar