Gave Idéer

Jeg har det svært med gaver. Jeg har altid haft svært ved hvordan jeg skulle reagere når jeg fik noget, der ikke lige var mig. Det er nemt at ramme ved siden af, da jeg som udgangspunkt måske kan være en smule kræsen. Jeg bryder mig ikke om at have ting uden grund, både med tanken om produktionsforholdene og miljøbelastningen i at skabe det produkt og med tanke på at jeg bare ikke gider have ting i mit hjem der ikke bidrager positivt til min hverdag. Det kan følgende indlæg måske bære en smule præg af, men jeg har forsøgt at fokusere på det positive ved gaver.

Giveren, Modtageren og Kærlighedssprogene

Det er selvfølgelig underligt at skrive et indlæg om gaver, da en god gave er så afhængig af giveren og modtageren. At give en gave, kan være et udtryk for kærlighed, men det kan også være en forpligtelse, både en forpligtelse til at give noget og en forpligtelse til at modtage og håndtere det der gives. De bedste gaver er i mine øjne ofte dem, der rummer både giveren og modtageren, men særligt sidstnævnte. Indsigt i modtagerens præferencer er derfor selvfølgelig en god idé. Noget indsigt får man bare ved at kende hinanden, noget igennem ønskelister. Jeg synes ønskelister er fantastiske, særligt til dem man ikke kender så godt, men stadig har den her forpligtelse overfor. De kan dog også bruges som inspiration til dem vi kender godt. Hvis modtageren er meget specifik i et bestemt ønske, at det fx skal være et bestemt mærke, og man ikke vil give det mærke, så synes jeg det er bedst at gå udenom det ønske, fremfor at give noget næsten lig det der står, bare ikke helt. Hvis man finder det svært at finde det rigtige til modtageren, kan man evt også søge hjælp hos de fem kærlighedssprog og enten gætte sig til hvilke der er primære for modtageren, eller spørge direkte.

Teorien går i bund og grund ud på at vi alle har et primært og et sekundært kærlighedssprog, af fem muligheder: Anderkendende Ord, Tid Sammen, Gaver, Tjenester, Berøring. Det er både den måde vi udtrykker vores kærlighed og den måde vi bedst modtager den. Derfor kan det fx være udfordrende for en, med gaver som primære kærlighedssprog, at udtrykke sin kærlighed på en måde, så det forståes af en person, med berøring som primære kærlighedssprog. Som eksempler på gaver til hver kærlighedssprog respektivt kunne det være et velskrevet kort, gavekort til en fælles oplevelse, en traditionel gave i modtagerens smag, gavekort på rengøring, gavekort til massage.

Gavekort og Hjemmelavet gaver

Gavekort til oplevelser af forskellig art, er helt fantastisk, men husk selvfølgelig at have hele modtageren og deres livsstil i mente. Fx er en romantisk weekend væk sikkert dejligt for mange, men for dem, der ikke ønsker deres børn passet og ikke kan få dem med på sådan en tur er det måske ikke lykken. Man kan, alt efter modtagers præferencer, give gavekort til massage, barbering, en café tur, en koncert, biograftur, rengøring, klaverundervisning, online kurser og meget andet. Man kan selvfølgelig også give gavekort til indkøb, fx til en boghandel til dem der er glade for bøger, en køkkenbutik til dem der er glade for det etc.

Medlemsskaber eller sæsonkort kan også være gode gaver, fx til kunstmuseum eller Zoo eller hvad man nu bor i nærheden af og har interesse for, til Pandaclub, til et yogastudie, online adgang til en avis eller magasin modtager nyder, eller hvad det nu ellers kunne være.

Gavekort kan man også lave selv, det behøver heller ikke være noget man køber, fx gavekort på en støvsugning eller flere, en skovtur, en tur i et legeland, fælleslavet aftensmad eller kage på en opskrift giver kender og ved modtager er glad for. Mulighederne er næsten uendelige. Her ved jeg også nogle gerne giver gavekort på børnepasning og for nogle falder det sikkert i god jord. I min optik hviler der et stort ansvar på givers skuldre i forhold til sådan et gavekort, et ansvar for at være en aktiv del børnenes liv og arbejde for en fælles tilknytning, da et sådan gavekort ellers er ubrugeligt. Jeg tænker de færreste har lyst til at overlade deres børn, til nogle børnene slet ikke kender og som ikke kender og forstår børnene.

Der er mange små gaver, man kan lave med en masse kærlighed, der ikke behøver generere en masse affald. Selvfølgelig er det, som nævnt, en god idé at sikre sig at man forstår modtagers smag inden man går igang, men der er masser af muligheder.

Hækle, strikke eller sy huer/pandebånd, tasker, halstørklæder/halsedisser, strømper, hjemmesko, tæpper, puder, varmepude (både de store og de små man kan have i lommen), sanseposer, lavendelposer til at holde møl væk fra uldtøjet, klude, håndklæder, viskestykker, kurve, indkøbsnet og meget, meget mere. Mange laver gerne barnevognskæder og suttesnor som Barselsgaver, her vil jeg så igen minde om at have modtager i mente, vi bruger hverken barnevogn eller sut, så nogle steder rammer det lidt ved siden af.

Salt-fermenterede citroner, honning-fermenterede hvidløg, sauerkraut, en surdej (evt med opskrifter på lækre surdejsbrød), tørrede skiver af æbler med kanel, lakridsrodspulver, vanilje eller neutral, eller andre lignende spiselige ting, samt selvfølgelig mad til fryseren (en af de bedste Barselsgaver i min optik, hvis man altså kender til modtagers smag, spisevaner og allergier). Hjemmeblandet te med genanvendelige te-filtre er også en mulighed  til te-drikkerne, og selvfølgelig genanvendelige kaffefiltre til at supplere en god kaffe til dem der drikker det. Urtesalt eller -sukker, fx citron, hyldeblomst, vanilje, salvie og timian, løg og hvidløg og mange flere muligheder efter smag kan også fungere til mange.

Anledningen

Der er anledninger, hvor gaver er kotume, fx ved livsændrende begivenheder, så som at forenes enten i bolig eller på papir, når et nyt liv kommer til og lignende. Heldigvis kan der opstå nye behov i forbindelse med livsændrende begivenheder, da man jo så står i noget helt nyt. Du kan evt finde inspiration til Barselsgaver, dåbs- eller navngivningsgaver i indlægget om udstyr til baby, hint: mad til fryseren og en vikle er, som jeg ser det, noget af det bedste. Hvis der også skal gives noget til en storesøster eller storebror eller bare generelt gaver til børn, kan der måske findes inspiration i indlægget om legetøj, listen med legetøj eller det om børnebøger. Men børn kan også have stor glæde af gavekort, medlemsskaber og lignende.

For dem, der flytter hjemmefra, flytter sammen eller registreres officielt som værende partnere, fx til bryllup, er køkkenudstyr ofte en tradition. Det kan være en vase, en samling patentglas, gode ler- eller glaskåle (evt med låg eller bivoksstof som muligt låg), solidt støbejerns udstyr (med mindre de har induktion) eller andet af god kvalitet, der kan findes i en genbrug. Friske krydderurter til køkkenet, bærplanter i krukker til altan eller hvad der nu er tilgængelig, luftrensende planter til stue og soveværelse og meget andet kan også være et hit. Det kan være en super køkkenkniv, et lækkert uldtæppe, køkkenhåndklæde og klude, sengetøj, håndklæder, stofservietter. Hvis det skal være elektroniske gaver kunne det være en posefri (evt robot)støvsuger, en elkedel, en slowcooker eller lignende, der gør hverdagen nemmere og kan mindske yderligere forbrug.

Der er dog også de årlige, tilbagevendende begivenheder, der traditionelt kalder på gaver. Her kan man, som tidligere nævnt gøre brug af ønskesedler. Ofte har folk dog det de har brug for, og man kan istedet give lidt til velgørenhed i modtagerens navn og ånd. Hvis fx modtageren går op i jul af kristen-religiøse årsager kunne man give noget til folkekirkens nødhjælp, hvis det er en, der på den ene eller anden måde har haft kræft inde på livet kan man give til kræftens bekæmpelse, og min favorit organisation, lumos, der støtter familier fremfor udnyttende og ødelæggende børnehjem etc. Der er også dem, der giver et “en gave mindre” gavekort, som er en venlig anmodning om at droppe gaven og fokusere på noget andet i stedet. Men selvfølgelig er livet også evigt udviklende, og der kan opstå nye behov i løbet af et år, der kalder på nye ting, som derved kan gives i gave. Fx vokser børn jo relativt hurtigt, både fysisk og mentalt, så nyt tøj eller legetøj kan måske bruges.

 

Hvordan griber I gaver an hjemme hos jer og i jeres omgangskreds?

Skriv et svar