Legetøj til børn

Jeg har skrevet et indlæg med forskellige tanker om legetøj. Et af de primære punkter deri, er at legetøjet skal være åben for flere former for leg, af god kvalitet og ikke for meget af det. Jeg er blevet spurgt et par gange til noget mere konkret. Så her kommer et forsøg på en liste.

Alle er selvfølgelig forskellige og hvad der fungerer for os, der skriver, fungerer ikke nødvendigvis for dig, der læser. Så gå selvfølgelig altid efter hvad der giver mening for jer fremfor hvad andre (herunder mig) har skrevet på en liste. Det meste på listen her får både vores yngste på knap et år og vores ældste på fire år en masse glæde ud af. Samlingen af legetøj udvikler sig selvfølgelig og det er ikke alt de begge får noget ud af. Fx vores lup og lomme-mikroskop er ikke særlig spændende for den yngste imens den ældste ikke får helt så meget ud af skwish ranglen. Jeg tror faktisk ikke det er helt tilfældigt at begge eksempler er fra kategorien med undersøgende leg.

Legetøj til forskelle legekategorier

Til fysisk leg kommer man meget langt med plads. Hvis man ikke har meget plads kan man komme langt med at gå udenfor. De fleste legepladser har også en masse super udstyr til fysisk leg. Vi har en legeplads i nærheden med svævebane og kæmpe klatretårn. Mindre kan også gøre det. Gynge, rutschebane, vippe og lignende er vidunderligt. Vi har herhjemme derudover en ribbe, en trapez, en minitrampolin, yoga/tumle måtte, yoga korkklodser og et wobbelboard, der kan bruges til både hulebyg, rutschebane, vippe og mere. Vi har også en stor familieseng som man må hoppe og lege i og en hængekøje der til tider bliver en del af nogle meget vilde lege. Andre gange bruges den til afslapning og en god bog. Et spejl er også fedt, så man kan se sig selv og sin egen krops udfoldelse.

Som nævnt er der stor forskel på hvad børnene har glæde af under kategorien med undersøgende leg. Her kan de begge dog få en masse ud af at undersøge de ting vi finder i naturen, selvom de selvfølgelig undersøger dem på meget forskellige måder. Den yngste er stadig i et stadie hvor alt skal undersøges og stadig føles lidt nyt, både vand, mad, kasser, sin egen krop, det som forældrene bruger meget, som nøgler og bøger med videre. Ældsten har lidt større ønsker. Hun har en lup, lomme-mikroskop, elektronisk mikroskop, teleskop, stetoskop og lignende udstyr til at undersøge meget yderligere med.

Konstruerende leg, der hvor man er kreativ og kan skabe kan man også dække andre steder end hjemme. I sandkassen, i skoven og selvfølgelig på biblioteket. Vores bibliotek har sådan nogle magformers, tror jeg de hedder, hvor man kan bygge noget af former der sættes sammen med magneter. Vi har også en legeplads ikke så langt fra os med udendørs musikinstrumenter. Derudover har vi herhjemme en god samling (duplo) klodser, nogle stabelkasser, puslespil og musikinstrumenter, en tromme, en xylofon, rasleæg, ukulele og klaver. Derudover papir, tuscher, blyanter, saks, lim, maling, pensler og lignende samt ler og modellervoks som kommer frem til tider.

Fantasi leg og social leg kræver overhovedet ingenting, udover sig selv, sin fantasi og nogen man kan dele den med. De fleste ting vi allerede har nævnt bruges også til de her lege og mange lege overlapper også i kategorier. Vi har derudover nogle småting så som silketørklæder der bruges som kapper, kjoler, tasker, tæpper med videre. Jeg kunne godt forestille mig at vi med tiden også får mere i denne kategori, måske lidt legemad, noget til at lege butik og sådan. Nu må vi se hvad der opstår af behov så store at vi vil gøre noget ved det. Vi har også et telt syet af en gammel dug

Udstyr og Andet

Noget af det, der er nævnt ovenfor, er måske mere udstyr end legetøj, fx mikroskop. Det hele bliver også brugt som et led i at vi hjemmeunderviser. Der er dog også ting, jeg føler er så lidt legetøj at jeg ikke rigtig ville putte det derop, men alligevel have det med.

Kniv har vi i køkkenet, og skræller, så de kan være med til at lave mad. Vi har også planer om snart at anskaffe os en dolk til at snitte med, som ligger godt i en barnehånd.

Tablet er der meget forskellige holdninger til. For os giver det rigtig god mening også at bruge og lege med sådan en. På mange punkter er det meget åbent, der er et utal af spil og historier derpå og kan bruges indenfor næsten alle interesser.

Kamera bliver brugt til flere forskellige aktiviteter herhjemme, udtrykke noget, være kunstnerisk, huske hvad man oplever på museum eller ellers laver og meget mere.

Bøger er vi storforbrugere af herhjemme. De fleste låner vi bare på biblioteket, nogle er dog så gode at vi også køber dem.

Taske er også blevet brugt til meget leg og praktisk. Det er virkelig stort at have sin egen taske som man selv råder over. Vi har dog her sat en grænse på én taske efter vi lidt for mange gange har ledt et utal af tasker og poser igennem efter vanter, Teddy, mobiltelefon og lignende, der er blevet pakket ned i forbindelse med en leg.

Årskort og medlemsskaber er virkelig brugt hos os. Særligt Moesgaard Museum er ofte besøgt. Det er selvfølgelig hverken legetøj eller udstyr som sådan, men det er adgang til en masse oplevelser.

 

Der er sikkert noget jeg har glemt og listen er selvfølgelig altid under udviklng. Hvad har I af legetøj som i ikke ville være foruden?

Skriv et svar