Tag Ansvar

Jeg tror de fleste er enige med mig i, at forældre har et stort ansvar. Hvordan man skal leve op til ansvaret føler jeg at der er mere uenighed omkring. Nogle mener ansvar betyder at bestemme, andre mener ansvar betyder at servicere og andre igen mener noget helt tredje, fjerde og femte…

At tage ansvar betyder, for mig, at jeg gør hvad jeg kan for at give mine børn rammer for optimal udvikling.
Det er mit ansvar at have nærende mad tilgængelig, som mine børn kan spise når de er sultne og jeg tilbyder ofte om de vil have noget. Det er også mit ansvar at give plads til at mine børn selv kan tage ansvar for at sige ja. Jeg hjælper selvfølgelig gerne, men jeg giver plads først. De kan i højere grad mærke egen sult end jeg kan, og så længe jeg ikke forstyrrer for meget i deres forbindelse med dem selv, kan de mærke hvad de har behov for. Det er mit ansvar at sikre rammer hvori en rolig og tryg søvn er oplagt. Det er også mit ansvar at give plads til at mine børn kan mærke sig selv nok til at vide hvornår det er bedst for dem at sove. Jeg hjælper gerne med at finde ro, fx ved at massere, læse bog, amme eller vikle, jeg fortæller også hvornår jeg er ved at være træt og hvornår jeg tror det vil være dejligt at sove, men jeg kan ikke tvinge dem til at sove, og jeg vil ikke prøve. Så længe de får lov til at mærke sig selv, kan de selv finde ud af om de skal have en ekstra middagslur, lidt tidligere eller senere i seng end de plejer, og meget andet. Det er mit ansvar at passe på dem. Det betyder ikke jeg fx tvinger dem i en jakke hvis der er lidt koldt udenfor. Det betyder at jeg tager den med, så de har god mulighed for at skifte mening, når de mærker at der var koldere udenfor end de lige troede da de var inde. Det er mit ansvar at alle deres basale behov opfyldes. Det tager jeg ansvar for og samtidig giver jeg plads til at de i stigende grad kan tage ansvar for at opfylde egne behov når de mærker de opstår.
Det er mit ansvar at støtte dem i deres evige udvikling. Det gør jeg ikke ved at fratage dem alle lærerige udfordringer, men ved at give dem plads i både tid og rum til selv at løse dem, ved at tro på dem og ved at hjælpe hvis de beder om hjælp. Jeg giver plads til deres frustration og følelser, også de negative, og jeg tilbyder trøst. Det er mit ansvar at præsentere verden for mine børn, og lade dem lære andre mennesker og kulturer at kende. Jeg giver plads til at de kan lege frit, udvikle deres autonomi, fantasi og sociale færdigheder og selv forsøge at løse deres konflikter. Jeg hjælper når de giver udtryk for at have det behov. Jeg giver plads til at de kan undres og skabe egne forklaringer og jeg taler med dem om mine opfattelser af forskellige ting. Det er også mit ansvar at lytte, når mine børn siger at de har brug for ro. De har brug for ro for at have plads til alt det nye, og det vil jeg støtte dem i.

At tage ansvar betyder, for mig, også at jeg tager ansvar for mig selv, så jeg kan være den rollemodel jeg ønsker for mine børn. Jeg tager ansvar for mine følelser og min frygt. Jeg går efter at tale ud fra mig selv, holde mig på min side og forklare hvorfor jeg ønsker hvad jeg ønsker. Jeg vil ikke være påduttende og jeg vil ikke presse universelle men ubegrundede regler ned over hovedet på dem. Jeg vil lære dem at vi kan tale om tingene og indgå kompromisser ved at gøre det. Jeg vil vise dem at jeg kan ændre mening, når jeg har fået mere information om en given sag, og ikke holder på noget bare for at være konsekvent. Jeg viser dem at jeg lytter til dem og tager hensyn til deres ønsker, selvom det ikke altid bliver som de ønsker det. Jeg tager ansvar for mine behov og grænser og viser dem at det er OK at passe på sig selv. Jeg hjælper dem med at finde løsninger så alles behov tilgodeses og forsøger at rumme deres sorg når deres lyst trumfes af andres behov. Jeg viser dem at der kan være forskel på overskud og humør fra dag til dag, og at det fx nogle gange er ok at lege med mel i køkkenet, men andre dage ikke. Jeg tager ansvar for mine fejl. Jeg anerkender dem og jeg undskylder når min fejl påvirker andre. Jeg lærer af dem og forsøger at udvikle mig. Jeg forsøger at give mig selv den tilgivelse, tålmodighed og kærlighed jeg ønsker mine børn giver sig selv. Det er mit ansvar at være deres første og dybeste rollemodel. Hvordan jeg behandler mig selv, dem, deres far og alt og alle omkring os, bliver deres norm. Det bliver det de tager udgangspunkt i og det de falder tilbage på når de er presset. Det ansvar tager jeg på mig, og forsøger at rumme mig selv så de lærer at rumme dem selv.

At tage ansvar betyder, for mig, ikke at jeg er diktatorisk og bestemmer hvad de skal spise og hvor henne, hvilket tøj de skal have på og hvordan, hvor de skal sove og hvornår. I stedet tilstræber jeg at give dem rammer hvor de trygt kan mærke og udtrykke dem selv, øve at tage beslutninger og roligt udvikle en forståelse af beslutningernes konsekvens.
At tage ansvar betyder, for mig, heller ikke at jeg er en alvidende Gud skikkelse, der kan fortælle dem universelle regler om hvad de skal og ikke skal. Men at jeg, som det fejlbarlige menneske jeg er, forsøger at vise dem min vej, og give plads til at de kan finde deres. Jeg taler udfra mig selv, jeg har følelser og behov, jeg fejler og undskylder, jeg udvikler mig og jeg giver plads til at de kan gøre det samme.

Hvad betyder det for dig at tage ansvar?

3 Replies to “Tag Ansvar”

  1. […] går læste jeg et indlæg på den nyopstartede blog http://www.hjemmeskyen.dk, der inspirerede mig til at give lidt mere plads til, at min søn kan gøre sig sine […]

  2. Tak for et virkeligt godt indlæg! Det er tankevækkende, stærkt og fint skrevet. Jeg ville ønske at jeg havde noget at tilføje, men synes du har været så godt omkring alle de tanker, jeg selv har gjort mig om ansvar. Og jeg er meget meget enig med dig 🙂

    1. Mange tak Maibrit! Det er jeg rigtig glad for at høre.
      Jeg må erkende at det ikke altid går helt efter planen for mig, men jeg stræber da efter det.

Skriv et svar