Tandemamning

Min datter kommenterede engang på at jeg jo havde to bryster, og at jeg derfor kunne amme to børn på samme tid. Det havde hun jo helt ret i og det kan da også bare være så ligetil, men det kan også være noget mere besværligt.

Amning igennem Graviditet

Amning stimulerer oxytocin produktionen, hvilket også er det der skaber veer. De fleste ammere kan måske huske hvordan efterveerne i særlig grad kom når barnet blev lagt til. Derfor kan man frygte at amning kan skabe en masse problemer i en ny graviditet, både risiko for abort eller for tidlig fødsel. Det er der dog ikke noget der indikerer. Så længe du passer på dig selv som du altid bør tilstræbe som gravid (og måske egentlig generelt) så er der intet der tyder på at det ufødte barn bliver påvirket af amningen af storebror eller -søster. Så fik vi det på plads.

Når man bliver gravid sker der en masse ting i kroppen. For mange forsvinder mælken og kommer først igen i form af råmælk senere i graviditeten. For andre er der mere mælk og for andre igen er der ingen ændring i mælken. Normalt er mælkemængden en reaktion på efterspørgslen, men det kan man desværre ikke være sikker på i graviditeten, så man kan ikke være sikker på at kunne fuldamme et barn imens man er gravid med et andet barn. Man kan dog være sikker på at der dannes råmælk til den lille, ligegyldigt hvor lidt eller meget den store ammer. At tøramme, som det kaldes når man ammer uden mælk, kan gøre ondt og være ubehageligt på rigtig mange punkter. Mange oplever også psykiske aversioner imod amning. Måske er det en naturlig reaktion for at “ryste den store af sig” inden den lille kommer. Måske er det en reaktion på at være presset og belastet og meget mere. Mælken ændrer også lidt konsistens og smag. For en del børn vil den ændrede smag og forsvindende mængde være grund til at stoppe amning. For andre vil det måske også ske i samspil med moderen hvor begge reagerer på moderens smerte eller andre aversioner. Noget tyder på at mælken reagerer som hvis barnet var ved selvafvænne selvom afvænningen ikke initieres af barnet. Der kan være mange grunde til at amningen afsluttes i forbindelse med en ny graviditet og det er også ganske typisk. Ifølge en undersøgelse blev 57% af ammende børn afvænnet i løbet af graviditeten af næste barn. 26% betragtes som selvafvænnet, og de resterende 31% blev afvænnet af moderen.

Fødslen og de første dage

Når først kroppen er klar til fødslen kan amning, ligesom sex, dans, god mad, grin og meget mere, være med til at skubbe fødslen igang. Jeg havde veer der kom og gik et par dage før jeg besluttede at nu skulle det være, og satte alt ind for at holde gang i veerne, blandt andet med amning.

Når den lille så er født skal han eller hun selvfølgelig have førsteret ved brystet, gerne begge, i starten. Både for at sørge for at den lille får alt det der er behov for, for at mætte, gøre maven klar, få etableret amningen og få gang i produktionen. Dermed ikke sagt at den store ikke må amme. Hos os gik det sådan at storesøster svømmede rundt i fødekaret og legede med oppustede jordemoder handsker de første to timer efter fødslen, hvor lillebror så lå konstant ved brystet imens jeg fødte moderkage, navlestrengen blev klippet og alt det andet. Derefter var der fri bar til dem begge, på begge bryster, dog var der klart farvoritbryster til hvert barn, min datter har altid foretrukket venstre og min søn kom derfor mest til højre. Mælkemængden stiger ofte hurtigere anden gang og måske endnu hurtigere ved tandemammere, men ofte kan man undgå at de bliver hårde og ømme, da der er flere til at hjælpe med at tømme. Jeg følte at mængden steg støt og følte allerede efter 24 timer at der var godt med mælk. Ligesom det som udgangspunkt er muligt at amme tvillinger, er det også muligt at lave nok mælk til to børn af forskellig alder. Når man ikke længere er vil udbud igen reagere mere direkte på efterspørgslen, med mindre der er andre amme-udfordringer.

At min datter har været så involveret i starten på min søns liv, både i beslutningen, fulgt med i graviditeten, var med til fødslen etc, føler jeg mig overbevist om har været med til at give dem en god start sammen. Derudover tror jeg at amningen sammen har gjort en masse godt. At de kan sidde sammen hos mig samtidig og begge amme tror jeg er med til at mindske søskende jalousi. Jeg ved det ikke, min søn er stadig meget ny og meget kan ske, derudover har jeg intet sammenligningsgrundlag, men umiddelbart tyder det godt og andre siger at opleve det samme.

Den nye hverdag

Der er ofte mere mælk anden gang. Allerede første gang havde jeg udfordringer med overproduktion og for kraftigt nedløb. Det er selvfølgelig et luksus problem i forhold til dem der ikke helt har nok, men når en amning føles som en mælket version af en amerikansk torturmetode føltes det ikke så luksus-agtigt. For min søn sprøjtede der mælk ud af næsen og han kunne ikke trække vejret og var vitterligt ved at drukne i mælk. Efter at have vendt det med en ammerådgiver besluttede vi derfor at de fast fik et bryst hver og det hjalp rigtig meget.

Aversionerne er dog ikke blevet mindre efter endt graviditet. Der var lige de første par uger efter fødslen hvor der ikke var noget, nok også det vigtigste i forhold til at støtte op om børnenes interne relation, men jeg begyndte hurtigt at kunne mærke at det blev for meget. Vi har derfor været mange forskellige konstellationer igennem: ingen amning af den store i sengen, ingen amning af dem begge på samme tid, ingen amning af dem begge på samme tid i sengen, helt pause med amning af den store etc. De fleste konstellationer er blevet taget OK imod, selvom det har været hårdt for alle parter. At mit nej er blevet respekteret har helt klart gjort det nemmere for mig at komme igennem. Lige nu ammer vi bare som det passer, de har et bryst hver, og dermed har brysterne meget forskellig størrelse, men der er ingen regler.

Jeg ved ikke hvad der sker herfra, jeg ved ikke hvordan min ældstes ammeforløb afsluttes men det er vigtigt for mig at det gøres uden pres og jeg har egentlig heller ikke travlt, så vi forsøger at arbejde os sammen igennem udfordringerne. Jeg ved ikke hvordan min yngstes ammeforløb kommer til at blive, umiddelbart ammer han meget anderledes end hans storesøster, og han er stadig så lille at det er svært at blive klog på, der sker så meget så hurtigt. Nu må vi se…

Skriv et svar