Tøj til små og store

Meget af det tøj vi har, både til os selv og vores børn er jo ikke som sådan nødvendigt. Det kan være lækkert, bedårende, have sentimental værdi etc, men det er begrænset hvor meget vi egentlig har brug for, og deraf også ofte hvor meget af det vi har, som vi egentlig bruger. Da vi stod og ventede vores første barn var det virkelig svært for os at overskue hvor meget vi reelt havde brug for så vi købte selvfølgelig alt for meget. Det meste fra genbrug, men alligevel spild, og vi vil gerne undgå for mange ting. Med andet barn var vi noget mere forberedte og havde faktisk ikke behov for at anskaffe os noget nyt udstyr denne gang. Så her en liste over hvad vi har følt som en passende mængde tøj til vores børn. Derudover kan man komme langt med lidt varierende størrelser også folde ærmer og bukseben op når det er for stort.

Børnetøj

Ligesom voksne er der også forskel på børns størrelse, hvor hurtigt de vokser, hvilken livsstil de lever etc. så denne liste er overhovedet ikke for alle. Fx er vores børn meget i vikle, nogenlunde konstant de første par måneder også lidt mindre hele tiden derefter. Det betyder at de ikke som sådan har brug for så meget tøj, da viklen langt hen ad vejen agerer tøj.

Bleer: Vi har 20 Disana Bindebleer, 30 indlæg fra little lamb, og Disana uld covers, fire i str 62/68, tre i str 74/80 og to i str 86/92, tre GroVia all-in-two Covers, 12 indlæg dertil og 4 GroVia pull-up bleer og boostere. Så har vi været dækket ind til hele bleperioden, både dagen, natten, at komme på tur (også rejser hvor vi har overnattet steder, når det har været tre dage eller mere, har det været steder med vaskemaskine) og alt andet. Det har holdt til to børn indtil videre uden nogen brug af engangsble (jeg er lidt stolt, særligt efter alle de kommentarer inden vi fik børn om at det ikke ville holde).

0-3 måneder: str 56-62. 4 body’er, 2 trøjer, 2 par bukser, 1 par strømper.

3-6 måneder: str 68-74. 4 body’er, 2 trøjer, 2 par bukser, 1 par strømpebukser, 2 par strømper, 4-6 savlesmække (skifter ikke i størrelse, så det er bare de samme der går igen indtil tænderne er mere på plads)

6-12 måneder: str 80-86. 6 body’er,  3 trøjer, 3 par bukser, 2 par strømpebukser, 3 par strømper (både nogle tykke og med dutter) og fortsat 4-6 savlesmække

12-24 måneder: str 92-98. 6 body’er, 2 undertrøjer, 3 trøjer, 3 par bukser, 2 par strømpebukser, 3 par strømper og savlesmække.

2-4 år: str 98+ (der er så stor variation i størrelse). 6 undertrøjer (flest med lange ærmer, vores bruger dem som trøjer når de er indenfor), 3 trøjer, 4 par bukser, 4 par strømper, 6-8 par underbukser. (Body’er er upraktiske når de selv kan komme på potte eller toilet og ofte er de holdt op med at savle i den her alder. Derudover kan der selvfølgelig tilføjes leggings, strømpebukser, kjoler og nederdele eller hvad der nu ellers kan være ønsker for, for ønsker det kommer der nok til at være)

Derudover: Regnbukser, regnjakke, flyverdragt, huer, vanter, badetøj, pænt tøj, sko/støvler/sandaler efter sæson og behov. Vi går efter at bukser og trøjer er i varierende tykkelse og vi bruger ofte flere sammen i lag.

Herefter, og for nogle meget tidligere, er det ikke kun forældrene der bestemmer det med tøjet. Men det generelle behov er nok nogenlunde det samme som for 2-4 årige.

Voksentøj

Vi lever som nævnt alle forskellige liv, så vores tøj-behov er også meget forskellige. Jeg har ikke så meget tøj der passer til kontor-jobbet, men det fungerer fint til at lege med LEGO, læse bøger, gå ture i skoven og meget mere. Grundlæggende har vi måske samme behov som de treårige, måske klatre de fleste af os lidt mindre i træer og spilder måske lidt mindre med maden (jeg er ikke helt sikker på jeg lever op til nogen af de to, føler mig pludselig ikke så voksen). Der er forskellige tilgange, for eksempel en regel om kun at have 33 stykker tøj (undertøj og lignende, er ikke inkluderet) hvor man roterer det sæson præget hver tredje måned. Jeg synes det er en spændende tilgang. Selv er jeg ikke lige nu der hvor et bestemt antal skal være grænsen men inspireres meget af det alligevel. Project 33 er et forsøg på at mindske (over)forbrug, men er selvfølgelig blevet taget op af modemagasiner med videre og forsøgt lavet om til noget forbrugende, ligesom mange andre aspekter af minimalisme er. I sådanne tilfælde minder jeg mig selv om det afsluttende citat i indlægget om kvindekroppen. Det vækker min i der rebel til bl.a. at arbejde imod materialisme.

Min liste over tøj jeg har, ser nogenlunde sådan ud:

Tøj: 1 par jeans, 3 par leggings, 2 nederdele, 3 kjoler (den ene kan jeg ikke amme i og bruger slet ikke til hverdag), 2 skjorter (den ene lang), 3 trøjer, 1 blazer, 2 cardigans, 1 tyk sweater, 2 ammetoppe med indbygget BH (det passer ikke, jeg har én lige nu, da den anden var helt slap i elastikken og ikke holdte noget som helst, så den er smidt ud og jeg tager mig på et eller andet tidspunkt sammen til at købe en ny, for den er savnet) – jeg kunne godt bruge et par stramme jeans, endnu en lang skjorte og den manglende ammetop.

Sko: 1 par træningssko, 1 par sommersko, 1 par vintersko, 1 par støvletter, 1 par sorte sandaler med hæl, 1 par pumps (eller hedder de peeptoe? Jeg er ikke helt inde i sko-lingo, hvilket man måske kan gætte udfra mit begrænsede antal sko) – jeg kunne godt bruge et par gummistøvler.

Overtøj: 1 jakke med fleece lynet fast, 1 bærejakke, 1 uldfrakke, 1 par regnbukser, 1 par vanter, 1 par handsker, 2 huer, 5(!) tørklæder – vil gerne bytte min uldfrakke ud med en grå men stadig lækker.

Derudover: 4 halskæder, min vielsesring, undertøj, strømper, 1 sæt “hjemmetøj”, 1 sæt træningstøj, 2 sæt badetøj og 1 sæt tøj til arbejde i haven eller lignende.

Min mands liste:

4 kort ærmede t-shirts, 2 langærmede, 3 undertrøjer, 3 par bukser, 4 par shorts, 4-5 skjorter, 2 uld striktrøjer, 2 jakkesæt, 1 smoking, 2 slips, 1 sæt langt uld undertøj, 1 sæt træningstøj, 2 par badeshorts, 2 bælter, 2 par sandaler, 1 par alm., 1 par løbesko, 1 par pæne sko, 1 par sikkerhedssko samt strømper og boksershorts.

Hvor meget tøj har I? Bruger I det hele?

Skriv et svar