Udstyr til Baby

Da vi ventede vores første barn vidste vi jo selvsagt ikke hvad vi egentlig skulle bruge, men vi kunne se alle de meget lange lister på internettet (ofte fra forhandlere). Nu har vi så prøvet det før og ved derfor lidt mere om hvad vi faktisk har brug for. Det meste har vi allerede, vi mangler lidt uld-babytøj da vi primært havde bomuld til vores datter i starten, selvom det ikke fungerede så godt som vi senere fandt ud af at uld gjorde. Alle familier er selvfølgelig forskellige, så det, der fungerer for os, fungerer måske ikke for jer. Derudover er det min klare overbevisning at det er en god idé at købe så lidt som muligt på forhånd, både for at finde ud af hvad behovene er undervejs, og for at give plads til at andre kan give brugbare gaver. Dette er derudover nok en lidt minimalistisk liste, med et ønske om ikke at skabe en masse spild og affald. Jeg ved godt der er mange, der ikke er til stofbleer etc., men for os giver det bare rigtig god mening. Det samme gør vikle og samsovning, som igen vist ikke er for alle.
Det her er en liste til når barnet er født, ikke til selve fødslen, men vi har skrevet en liste til selve fødslen lige her.

Nødvendigt at have

Vikle. Umiddelbart er en strækvikle god til nybegynder, eller en ergonomisk bæresele, fx Manduca eller ErgoBaby. Ellers selvfølgelig fastvikle, som kan bruges for evigt. Fastvikle kan også bruges som hængekøje og gynge og meget mere. Dette er den perfekte barselsgave i mange tilfælde.
Bred seng. Sikker samsovning er bare et hit, men det kræver gerne lidt mere end en 120 cm bred seng.
Uld tøj. Tøj har vi skrevet mere om her. Bukser/strømpebukser, bluser/body (afhængig af om i gør brug af EC (elimination communication) eller ej), heldragter, strømper, huer. Man behøver ikke meget, de små kan også langt hen ad vejen nøjes med strømper når de er i vikle og uldtøj behøver ikke vaskes tit, men nok til at kunne skifte to gange om dagen og ikke skulle vaske hver dag. Fem hele sæt kommer man meget langt med, men det man kan også nøjes med mindre, hvis man er lidt fleksibel med størrelser, smøger ærmer og bukseben lidt op etc. Der kan ske mange uheld, både dem, der gør det yderste og det inderste beskidt, så et par sæt er værdsat. På et tidspunkt bliver savlesmække også godt. Vi havde tænkt vi ville få en lille baby, men med hendes helt gennemsnitlige størrelse, og kæmpe uld ble, var der en del tøj hun slet ikke nåede at kunne passe. Så måske er den mindste størrelse ikke den man skal bruge flest penge på. Der kan selvfølgelig være ideologiske grunde til at fravælge uld, men for os fungere det godt og økologisk uld er vi tilhængere af. Jeg kan ikke understrege følgende nok: gå efter brugt! De vokser så hurtigt så man kan få så meget brugt der egentlig ikke er særlig brugt. Der er ingen grund til at vi alle kræver reasurcer til nyt tøj der ikke når at blive slidt.
Vaskeklude og gammeldags stofbleer. Det er ligemeget om det er et gammelt håndklæde eller lagen, eller t-shirts der er klippet op og syet i kanten eller om det er klude købt til baby, men en eller anden form for klude er svær at undvære. Når vi har været på tur, har jeg bare haft tørre klude med og hældt vand fra drikkedunk over, hvis jeg skulle bruge dem våde. Gammeldags stofbleer kan bruges til alt fx. gylpeklud, underlag, indlæg, håndklæde, spisesmæk, i stedet for klude og meget meget mere. En wet bag er også en god idé, for ikke at brug plastikposer eller lignende, når vasketøj genereres på farten.

Godt at have

Stofbleer. Nej, bleer er ikke nødvendigt at have. Der er dem, der klarer det helt uden, med EC. En kombination af (mere eller mindre moderne) stofbleer, sugende underbukser, en masse tid til bar numse og opmærksomhed på barnets signaler er dog også godt. Vi kendte ikke til Dunstan Baby Language ved første barn, men er meget spændt på at forsøge at afkode for-gråds lyde som Heh, Eh etc. Vi startede sidste gang ud med Disana bindebleer med uldcover og indlæg, det fortsatte vi med om natten, til hun droppede natbleen kort tid inden hun blev to år. Vi har været rigtig glade for dem, men de er dog ikke gode at kombinere med EC, da de bare er for besværlige at hive af mens man skal skynde sig på toilettet med den lille. Vi begyndte, fra hun var ca. 6 måneder, at bruge nogle lidt mindre og nemme bleer om dagen, fx GroVia 2i1 bleer. Vi har klaret os helt fint uden nogensinde at bruge plastikble, til trods for at mange sagde det ikke kunne lade sig gøre. Næste gang vil vi gøre mere ud af at have sugende underbukser til uheld allerede i tidlig alder. Dem bliver jeg nok nødt til at sy selv, da jeg ikke kan finde nogle i den størrelse.
Pusletaske. Den pusletaske, der har fungeret bedst for os, har helt klart været en helt almindelig rygsæk med alle vores andre ting også. De fleste andre er vist beregnet til at man også har en barnevogn, der kan slæbe dem, for de kan være virkelig bøvlede at bære rundt på. Men med rygsæk kan baby bæres på maven og alt andet i rygsækken på ryggen. Jeg syntes skuldertaske er svær med et barn i vikle. Hvis man af en eller anden ikke har en god rygsæk, kan det også være en god barselsgave.
Nem mad i fryseren. Det er meget rart med meget få forpligtelser og gøremål uden for den lille familiebobble den første tid. Mad er et sted, hvor det er muligt at forberede sig til færre opgaver. Maden er selvfølgelig ikke direkte til baby, men hvis mor ikke får mad, er der også en naturlig begrænsning på hvad baby kan få. Dette er selvfølgelig også en god barselsgave, men kan være lidt risikabel, da man jo ikke altid er helt enig om hvordan ting skal laves og smage.
Kokosolie. Det kan bruges til at børste tænder og tunge i ved trøske og selvfølgelig svamp på brysterne, arp og meget mere. Det kan også blandes sammen med lidt andet fedt og bivoks til en universal creme.
Ammeindlæg. Jeg blev glad for sådan nogle store tykke nogle i uld. Dem i bomuld var bare ikke sugende nok for mig og om natten gik jeg gerne igennem en del gammeldags stofbleer da jeg ellers var ved at drukne alle i sengen med overflod af mælk. Efter 6-9 måneder har jeg ikke haft brug for det, til trods for at amningen fortsatte længe endnu. De er ikke videre diskrete, men jeg fandt ikke noget der kunne kombinere det at være diskret, med det at være sugende.
Stor træningsbold. Jeg har stadig kun rigtig lært et barn at kende, så jeg har selvfølgelig ikke uendelig erfaring. Med hende lærte vi dog at hun sov bedst i en bæredims mens den bærende var i bevægelse. Det vil sige, det med at sidde på en stol var ikke et hit. Her kommer træningsbolden så ind, for den kunne accepteres. Her kunne jeg sidde og hoppe lidt mens jeg læste en bog, var på computeren eller hvad jeg nu ellers kunne finde på. Derudover er den god at sidde på under graviditeten, god støtte under fødslen og sjov at lege på for baby og børn og god til træning både i graviditeten, lige efter fødslen og på alle mulige andre tidspunkter.
Tumleudstyr. Reelt legetøj tror jeg ikke der er stort behov for de første mange måneder, en madras eller et tæppe, barnet kan ligge på på gulvet eller vugges i, et spejl at kigge i og måske noget at bide i kommer man umiddelbart langt med. Derudover var min ammepude, som jeg ikke rigtig kunne finde ud af at bruge, et hit for vores datter at kravle rundt på. Det er ikke noget der skal bruges den første måned, så derfor ikke noget man nødvendigvis behøver købe på forhånd. Det er måske mere noget man kan lade være åbent for barsels gaver, eller se behovet som det kommer.
Aftale med pårørende om besøg. Nogle vil gerne vise miraklet frem til alle med det samme. Andre vil, som jeg, gerne lære den lille nye person lidt at kende først. Hvad man ønsker kan nemt ændres fra dagen inden fødslen til dagen efter. Selvom det er uforudsigeligt, kan det stadig være en god idé at melde ud at I siger til når I er klar til besøg. Det gav hvert fald os noget ro.

Alt Det Andet

Nogle er super glade for barnevogne, andre sværger til slyngevugger. Vi overvejer slyngevugger til næste barn, men brugte ikke noget til sidste, da hun bare foretrak fysisk kontakt, og vi havde mulighed for at give hende det. Vi har syet en af en plettet dug vi ikke længere brugte, så det kostede ikke så meget. Igen er det nok noget man må mærke efter, hvad behovet er, og ikke købe for meget på forhånd. Update: andet barn foretrækker også kropskontakt.

Vi har ikke bil, så autostol giver ikke meget mening for os. Tilgengæld overvejer vi at anskaffe os en el-ladcykel på et tidspunkt. Vores datter har været rigtig glad for at sidde i sin stol på cyklen, og er først for nyligt begyndt at kunne lide cykeltrailer, så det skal vist lige testes inden vi investerer i sådan en, men det vil være praktisk med to børn, at de begge kan komme derned og sidde og putte, samtidig med at el kunne hjælpe en del på bakkerne med så meget vægt på. Update: vi har kønt os en el-ladcykel og er vilde med den. Meget nemmere når man har to børn end fx bussen.

Bare for en sikkerheds skyld” ting synes jeg er bedst at undgå. Det er ting som man måske føler at man bør have, uden det egentlig er den vej man gerne vil gå. Selvom det kan være vildt stressende og udmattende at ramme ind i et appetitspring, så er hud-mod-hud, vand, ro og vigtigst af alt, masser af amning den mest holdbar løsning i de fleste tilfælde. Hvis vi giver flaske kommer produktionen ikke op i niveau, da den ikke stimuleres til det, derudover kan flasken give sutte-forvirring og give børn tendens til at blive en smule dovne ved brystet. Hvis behovet reelt er opstået, er det ikke længere en “for en sikkerheds skyld” ting, og så skal det selvfølgelig anskaffes. Hvis det er et reelt behov, kan det købes når behovet opstår, det meste er tilgængeligt i de fleste supermarkeder eller kiosker med lang åbningstid. En brystpumpe kan måske være god at have, nogle kan pumpe ud i hånden, nogle pumper aldrig ud. Hvis man har masser af mælk kan man evt donere til et af hospitalerne, der tager imod for de bittesmå indlagte babyer. Hvad ens behov er ved man måske først efter baby er født, og er derfor på forhånd måske mest en af de der “for en sikkerheds skyld” ting.

De gratis babypakker man kan få alle mulige steder ryger for mig også lidt i “bare fordi” kategorien. Vi overvejede, kiggede så på en liste og da vi så der var en masse creme, sut, bleer, bleposer etc, kom vi frem til at det for os da vist bare var spild med spild på. Jeg ved ikke lige hvad der skulle have været deri før vi ikke ville se det sådan.

Jeg har sikkert glemt noget, som jeg bare ikke tænker over at vi allerede har… Listen må i så fald opdateres.

Er der noget du har følt er nødvendigt eller dejligt at have til en lille nyfødt? Eller har du købt en masse du slet ikke skulle bruge alligevel?

6 Replies to “Udstyr til Baby”

 1. Da vi ikke havde en seng, da jeg blev gravid og derfor skulle ud og investere i en, faldt valget på elevationsseng og det var guld værd. Til sidst i graviditeten da jeg var en strandet hval hjalp den mig op og under amningen gav det godt støtte for ryggen

  1. Puh, jeg synes det med at ligge behageligt som gravid er en udfordring, så det lyder da som en god idé. Dog er det lidt svært med fælles topmadras på sådan en, og så er der revner og andet træls til samsovning.

   1. Der findes en topmadras som er slicet på midten på den ene halvdel, så den er bedre til elevationsseng.

    1. Spændende! Det lyder som en god mulighed så. Har i erfaring med det? Fungerer det?

 2. Det er første gang jeg har set sådan en liste uden en masse unødvendigt bras! Jeg synes der mangler amme-bher (af bomuld – ikke alle de syntetiske, dem får man svamp af (been there)) og måske lidt ammevenligt tøj. Jeg har slaskede bher fra H&M og et par kjoler af mærket Boobs – de fungerer både som vente-, amme- og normal kjole og er endda super egnede til dobbeltamning.

  1. God pointe! Jeg er kommet langt med skjorter men er derudover også flyttet ind i de der ammetoppe med indbygget bh fra Boob. Fantastiske!

Skriv et svar